Fredag 30 augusti 2024.

Marja och Kristina, tack för feedback och kul att ni är med, trogna kompisar :-).

Redan halv sju är jag på gång, ingen av oss har sovit speciellt bra i natt. Sängarna är lite för mjuka (hör och häpna)!! Strax efter sju beger vi oss ut för att söka efter ett kafé där vi kan äta frukost eftersom hotellet inte erbjuder någon sådan. Vi hittar ett bageri på torget som har öppet denna tidiga timme, vi är inte ens de första gästerna. Det blir kaffe och mackor till frukost idag.

07.00, solen är uppe.
Vi har en fin balkong.
Dagens frukost (ser jag inte vääääldigt trött ut!!).
Bengt köper med lite bullar att ha längs vägen.
Hotellet.

Vi susar iväg söderut klockan 08.00. Enligt GPS ska vi vara framme vid dagens mål klockan 14.00. Efter att ha kört i Tyskland ett antal gånger förstår vi att det inte stämmer.

När klockan är 11.22 är sluttiden ändrad till 15.42, det läggs till minuter hela tiden. Så här många vägarbeten och stopp och krypkörning har vi nog aldrig varit med om. Det är tur att vi inte har någon speciell tid att passa ikväll.

Nya påslag hela tiden.
Idag betalar vi 2.08 euro för dieseln vilket blir ca 23,60 svenska kronor.

Några foton från vägarna. Inga köer på bilderna, det har vi sett nog av i verkligheten.

Vi stanna och äter en helt ok lunch på en vägkrog.

Boxenstop, pulled turkey med pommes och majonnär samt en liten grönsallad,

Klockan är halv sex och vi är bara kilometer ifrån vårt hotell, nu kan det väl ändå inte bli fler förseningar?? Men jodå….. vägen till hotellet är avstängd. Hahaha, men det finns en alternativ väg som bara är några kilometer längre, så bra!! Vi hamnar på en smal väg på rena landsbygden.

Alternativ väg till hotellet, väldigt vackert i skogen.

Hotellet ligger i en liten, liten by där det inte finns mycket mer än ett hotell, en skola, en kyrka och lite bostadshus. Inte en människa syns till. Men hotellet är trevligt, ett stort rum får vi på andra våningen. Det finns såklart ingen hiss, men vi har ju bara varsin (skittung) resväska att släpa på så det går bra.

Landgasthof Hotel Hirsch
Stort, fint rum med tjusig heltäckningsmatta.

Hotellet har en restaurang med servering i trädgården där vi äter middag.

Kycklingschnitzel med tysk spenatpasta och ett glas vitt (det fanns ingen öl som dög).
Kyckling utan panering med örtsmör och potatiskroketter och en god öl.

Det är 32 grader varmt. Jag svalkar mej med en Aperol Spritz efter maten. Bengt beställer en grappa, men den är slut så han får en tysk motsvarighet. Obstler heter den och smakar ungefär som rå grappa.

Efter maten går vi en promenad och kollar på kyrkan. Den är låst så vi får nöja oss med att kolla utsidan.

En fin stenkyrka.

Några bilder från byn Marktlustenau där vi bor.

Idag har vi kört 72 mil. Den första timmen i regn och 17 grader. Sen har det blivit varmare och varmare och är 32 grader när vi kommer fram till hotellet.

Totalt har vi haft ca 1,30 timmes rast under dagen. Om man jämför första prognos som sa att vi skulle vara framme 14.00 och lägger på 1,30 timmars paus så borde vi varit framme ca 15.30. Vi var framme strax före 18.00. Vägarbeten och andra köer och stopp har tagit 2,30 timmar. Tyskland alltså!!! Man är rätt mör efter en sån här dag i bilen.

Nästan tusen vägarbeten 🙂

Torsdag 29 augusti 2024.

Då är det dags igen att påbörja den årliga Italienresan. Så härligt att komma iväg ännu en gång.

Vi lämnar en trädgård som fortfarande är grönskande, luktärterna har verkligen blommat rikligt i år och för första gången bär päronträdet frukt, en massa fina päron på gång, dock några veckor kvar till de är riktigt mogna. Skönt att vi har en god granne som kommer att vattna det som behövs och ta hand om det som går att skörda. Och en annan god granne som kommer att klippa gräset vid behov.

Många päron i år, på det lilla, lilla trädet.
Visst blommar det en del fortfarande.

Klockan är strax efter tio när vi sticker iväg.

Vi tankar fullt på macken i Skänninge, idag kostar dieseln 16,94 kr/liter.

Första stopp blir efter ca 20 mil. Vi har kaffe och mackor med oss och fikar i det fina vädret.

När vi byter från E4 till E6 tätnar trafiken och det blir kö. Så vanligt i dessa trakter där vi bott några år. En bil har fått problem och måste bärgas.

E6 = ofta kö.

Vi bestämmer oss för att äta en sen lunch innan vi lämnar Sverige och stannar i Katrinetorp strax söder om Malmö. En gammal gård med anor från 1800-talet med en stor park och historiska trädgårdar. I det mysiga trädgårdskafeét serveras god mat.

Till Bengts stora glädje är det kålpudding på menyn denna vecka. Jag satsar på en caesarsallad.

Två av gårdarna på Katrinetorp.
Hjälp, vilken jätteportion.

Efter maten fortsätter vi resan söderut. Vi är så nöjda med att ha stannat och ätit så god mat på ett så mysigt ställe…….

men…. strax innan betalstationen vid Öresundsbron blir det tvärstopp. Bron har stängts av för ungefär 10 minuter sedan. Hade vi inte stannat och ätit….

Det lyser rött där framme, bron är avstängd!

Bengt googlar på trafikinformation för Öresundsbron och får uppgift om att det är en bil som brinner och att bärgningsarbetet beräknas pågå till klockan 17.10 och nu är klockan 15.30. Nästan 2 timmar kommer vi att bli stående!! Men det kunde ju varit värre, tänker på de som satt fast i snöstormen i vintras.

Efter en stund har de ändrat prognosen, bron ska öppnas redan 16.50. Men vad händer… nu är klockan 15.55 och nu öppnar de de!! Hurra! Nu susar vi vidare mot Tyskland.

Vi måste såklart ta den vanliga bilen och lägga ut på FB. Funderar på hur många gånger vi lagt ut samma text ’Nu far vi’.

Det är jättemycket trafik runt Köpenhamn, men det flyter på hela tiden utan stopp. Kvart i sex är vi framme vid färjan i Rödby och får åka med den som går kvart över sex. Det är 30 grader varmt och lugnt på havet.

En lugn överfart idag.

Inga kontroller för att komma in i Tyskland, nu är det bara ett par mil kvar till Heiligenhafven, där vi ska bo inatt. En liten stad med drygt 9000 innevånare. Vi har bott här en gång tidigare, för tio år sedan, då körde vi motorcykel.

Solen är på väg ner.

Efter lite dividerande får vi vårt rum och en parkeringsplats till bilen. Det är ett litet hotell och personalen verkar inte ha någon större erfarenhet av att ta emot nattgäster.

Rummet är trevligt, men det luktar inte gott. Lite mögelvarning.

Vi tar en bit mat på en restaurang vägg i vägg med hotellet. Bengt äter schnitzel och jag nöjer mej med en liten räksoppa (toppad med vispad grädde ??!!). Båda rätterna smakar bra. Det ingår till och med en liten sallad till Bengts rätt.

Schnitzel och räksoppa.

Efter en liten promenad går vi tillbaka till rummet. Det blev en bra dag.

Utsikt från vår balkong.

Idag har vi kört 63 mil.

Dagens resrutt.