Måndag 23 september 2019.

Flera i sällskapet har bidraget med fina foton.

Det har regnat och åskat inatt också. Vi äter frukost i lugn och ro. Idag ska vi besöka en vingård som Bengt och jag hittat på nätet. Vi har bokat en guidad visning med vinprovning.

Vädret är inte med oss, det småregnar när vi åker iväg och ösregnar under bilfärden. Vingården, Fattoria Fibbiano, ligger ca tjugo minuters bilfärd från huset (fattoria betyder gård). Det blir ingen promenad i vingården idag säger guiden, det är alldeles för dåligt väder.

Det jag skriver nu är hur jag uppfattade och kom ihåg den här visningen, Kom gärna med kommentarer om det är något jag missuppfattat eller något annat intressant jag glömt :-).

Vi får en kort information utomhus innan vi går in i produktionshallen. Denna vingård är mycket gammal, de nuvarande ägarna tog över gården 1997, då hade den varit övergiven sedan andra världskriget. Det finns hundraåriga vinplantor på något fält. På gården odlas endast italienska druvor, vilket man verkar vara väldigt stolta över.

Regnet håller upp en stund. Utsikten är vacker, men molnen hänger tunga.
Vind i seglen 🙂
Det är vi och fyra amerikanare som går med på visningen.
En gammal druvpress.

Skörden pågår för fullt, alla druvor skördas för hand. En ’vanlig’ dag är det full aktivitet här i hallen, men idag är det lugnt eftersom det är för dåligt väder.

Druvorna pressas i maskinen till höger på bilden nedan och skiljs från kvistar innan de pumpas över till ståltankarna till vänster på bilden. Här lagras de i några veckor, skal och kärnor behålls och bildar en massa som flyter upp till ytan. Massan trycks nedåt så att saften pressas genom den för att alla smaker ska tas tillvara.

Guiden är engagerad och kunnig.

Efter lagringen i ståltankarna silas skalmassan bort och vinet flyttas till cementtankar där det lagras i ett eller ett par år. Därefter är det dags för nästa lagringen som görs på stora ekfat från Kroatien. Guiden berättar att man vill behålla vinet så ’rent’ som möjligt och väljer dessa stora fat där porerna är små och inte påverkar smak och doft så mycket. På de flesta vingårdar vi besökt har man mindre ekfat från Frankrike just för att man vill att vinet ska ta smak och doft från faten. Här får vinet stanna i flera år innan de tappas på flaskor. Tunnorna används flera gånger, de rengörs med varmt vatten.

Här lagras vinet på ekfat från Kroatien.
Det finns små ekfat också, men de används mest för att transportera vinet i olika skeden (jag uppfattade inte riktigt när det görs).
Det är mycket information, tiden går, det blir lite jobbigt att stå. Bengt hittar en stol där han kan sitta en stund.

Efter att vinet hällts på flaskor lagras de ytterligare i lite olika tid. Gården använder endast äkta kork. Det finns två varianter, den ena som används på de finaste vinerna är en hel kortbit, den andra varianten är flera små korkbitar som pressat ihop till en hel kork.

Buteljeringsmaskinen. Här diskas och steriliseras flaskorna, fylls med vin ock korkas. Etiketter sätts på efter att lagringen på flaskor är klar.
Den stora hallen där flaskor lagras.

Gården gör även en liten, liten produktion av Spumante (rose).

Spumante, en liten produktion som vi inte kommer att få provsmaka.

Nu är rundvandringen klar och vi ska förflytta oss från produktionshallen till restaurangen, en promenad på max två minuter. Nu vräker regnet ner igen och vi blir jätteblöta trots paraplyer och regnponchos.

Hela syskonskaran med respektive. Lite blöta och småfrusna.
Dessa ska vi prova.

Vi ska prova fem olika viner, ett vitt och fyra röda. Men vi får börja med en bonus, ett rosévin, som är smakrikt och fräscht.

Till varje vin får vi en liten matbit. Till det vita är det bruschetta med toscanska specialiteter. Till de röda får vi chark, pasta, paj och ost. Ingalill får vegetariska alternativ. Både mat och dryck smakar fantastiskt gott.

Bruschetta.
Skål
Cin cin
Pasta med tomatsås och ragu.

Vi pratar lite med de amerikanska gänget. Dom är här för tredje gången :-). Ett av paren har bott i Finland i några år.

Fyra personer från USA, dom ÄLLLLSKAR denna vingård.

Det är klart att vi måste köpa med några flaskor hem också.

Glada köpare och glad säljare.
Margareta kommer på att hon vill köpa två vinglas också så hon går tillbaka in i butiken. Hon får glasen gratis :-).
Sköna soffor utanför vinbutiken.
Glaskonst på vingården.
Det kändes lite lurigt att gå i de hala trapporna ner till parkeringen.

Vilken trevlig vinprovning!!

På hemväg stannar vi till och handlar. Margareta har lyckats få fläckar på två av sina vita plagg och vi letar efter fläckborttagning. Vi hittar en liten flaska som ska var bra till alla möjliga fläckar.

Mat och lite annat.

Till kvällsmat lagar Bengt fisk med potatismos och bönor.

Men inga foton från den kvällen heller!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *