Söndag 7 september 2025.

Vi har sovit bra, sköna sängar och äntligen bra kuddar.

Frukost serverad.

Idag ska vi åka till havet. Det är jättemycket folk ute och far, det är ju söndag och många familjer som är lediga verkar vilja åka till havet.

Ståtliga pinjeträd kantar vägen mot havet. Träden, som är släkt med vår tall, kan bli över 20 meter höga och flera hundra år gamla. Kottarna blir ungefär 10 cm i diameter. Ur en kotte kan man få 20-50 pinjefrön. Det tar ca 3 år för ett frö att mogna. Om man låter kotten soltorka så öppnar den sig och man kan komma åt fröna.

Vackra pinjeträd.

På stranden är det full fart och många som badar. Med jämna avstånd sitter badvakter i sina torn och håller uppsikt på strand och vatten. Det är ca 25 grader i vattnet och närmare 30 i luften. Vi tar en kopp kaffe, sen går vi en lång promenad längs vattenbrynet.

Detta är den enda bild vi fick på någon som ’badar’, eller i alla fall befinner sig i vattnet 🙂

Det är mest barer och kaféer vid denna strand så vi bestämmer oss för att åka till närmaste stad, Castiglione della Pescaia, för att äta lunch. Det blir ett väldigt bra beslut. Den lilla staden är jättemysig med många restauranger. Idag är vi sugna på pizza och det serveras på det första stället vi träffar på. Det blir Pizza Bianco för oss alla, på min är det mozzarella och gula tomater, på Tuulas zucchini och paprika och på killarnas flera olika sorters ost toppad med parmesanflingor. Tuula och jag slår till på ett glas rosé.

Jättegoda pizzor.
Gott rosé i fiffig kylväska.
Dit upp ska vi gå, säger Tuula!

Vi traskar upp till den gamla stadsdelen Il Borgo. Det är ohyggligt brant uppför med en fantastisk utsikt.

Där nere flyter floden Bruna.

Här bodde Jules Sylvain de sista åren innan han avled, 1968. Han är begraven på en kyrkogård i den gamla stadsdelen. Bara några kilometer från staden ligger semesterbyn Riva del Sole som uppfördes under åren 1958-60, byn är fortfarande helt svenskägt, men har många internationella gäster.

En liten fin kyrka.

Det är rent och fint här och många fina växter och planteringar.

Bougainvillea, i varmt klimat kan den blomma året runt.
En fantastisk plantering med vita petunior.

På väg tillbaka till vår lägenhet åker vi förbi en jättestor tomatodling. Skörden är i full gång. Vi har aldrig sett tomater växa på detta ’liggande’ sätt tidigare. Vi funderar på hur de set ut efter att ha skördats med en maskin? Blir det måhända tomatsås? Jag kollar med Google, vad sägs där?

Mekanisk skörd: Skörden sker huvudsakligen med skördetröskor, vilket är möjligt eftersom plantorna slingrar sig längs marken och inte är uppbundna.

Rensning:Skördetröskan separerar tomater från blast och stjälkar, men den sista biten av stjälken tas bort för hand innan tomaterna packas. 

Bearbetning: Tomaterna transporteras omedelbart till närliggande fabriker för bearbetning, vilket garanterar färskhet och kvalitet.’

Jaha, så funkar det!

Tomatodling.

På bilden från tomatodlingen syns de vita smala fåglarna som vi sett i dessa trakter i några år. Vi kan inte komma fram till vad det är för fågel. Det närmaste vi kommer är Kohäger. Vi måste stämma av detta med någon som vet.

Ikväll äter vi porchetta som vi köpt på Coop. Till det steker Bengt zucchini och blandar med tomatsås. Vi öppnar en flaska Sangiovese från Hönsgården, så gott!

Vi missar blodmånen, när vi kommer ut är den delvis synlig och färgen är skiftande. Syrsorna spelar så högt ikväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *