21 augusti 2017

Vi checkar ut och bilen blir framkörd till hotellet. Nu sätter vi kurs mot Modena. Det är inte så många mil att köra, vi tar autostradan. Framme i Modena hittar vi en lite bar där vi äter lunch, piadina och kaffe för en billig penning.

Hej då Florens för denna gång.
Piadina i Modena.

Så letar vi oss fram till Ferrarimuseet, en idé som Benka kommit med. Väldigt häftigt att kolla alla ferraribilar, en del av dem är verkligen fina, man skulle faktiskt kunna tänka sig att äga en :-).

Racerbil
Delar av utställningen.
Motorer på rad.
Bilar, bilar, bilar
Simulator som ingen av oss provade, det kostade så mycket.

Bengt har kontakt med sin fd jobbarkompis, Martin Stattin, som varit här i våras och han berättar att vi absolut måste besöka en vinägergård som ligger i närheten, Acetaia Sereni. Ja, varför inte, ingen av oss har varit på ett sånt ställe tidigare. Jag är faktiskt inte någon riktig fantast av vinäger över huvud taget, men man kan ju ändra sig! Vi åker genom ett så otroligt vackert landskap, bara resan dit är värt besöket. Gården verkar stängd, men Bengt ringer på en klocka vid porten och vi blir insläppta. Vi får en guidad tur genom ’fabriken’. Det är väldigt intressant. Rörelsen är familjeägd av ’Sereni family’ och det är en av sönerna som leder guidningen. Vilken procedur det är att få fram den allra bästa av balcamicovinägern!! Vinägern lagras i olika tunnor, en sats består av många olika tunnor i stigande storleksordning som hänger ihop. Man blandar aldrig ihop de olika satserna. En gång per år tappas en liten, liten mängd från den minsta tunnan i satsen. Sedan fylls den minsta tunnan på från den näst minsta tunnan i satsen osv. Vinägern får inte buteljeras på gården utan skickas iväg centralt för att kontrolleras. Om vinägern uppfyller alla krav certifieras den, buteljeras och får en etikett. Priset på den allra finaste vinäger är ca 1500 kr för 100 ml. Vi köpte inte den sorten :-). De tillverkar även ’vanligare’ vinäger till mer normala priser, de lagras inte utan buteljeras direkt på gården när vinägern är klar. Efter turen får vi provsmaka de olika sorterna, även de dyra. De smakar verkligen olika. Vi köper ett par flaskor.

I denna behållare läggs druvorna hela med skal och kärnor och kokas. På resterna görs grappa.
Här ligger tunnorna där den bästa vinägern görs. En rad innehåller ca 30 tunnor i olika storlekar och är en ’sats’.
Mycket jobb för väldigt liten produktion.
Hyllor med olika vinäger.
Provsmakningen var spännande. Vi smakade på små plastskedar.
Vi handlade några flaskor.
Vackra omgivningar.
Man ser hur långt som helst.

Efter vinäger kör vi direkt till vårt boende i Bologna. Här har vi hyrt en lägenhet av Antonio och vi får hämta nyckeln klockan 18.00. Nu är det ju så att Antonio är på semester på Sicilien och har skickat papa Antonio och mama Antonio för att ta emot oss. Dom kan inte ett enda ord engelska. Det blir en hel del funderingar, men vi lyckas förstå vart vi kan parkera bilen och de visar oss lägenheten som är jättefin. En flaska processo har dom ställt i kylen till oss så vi ska känna oss välkomna. Detta är verkligen en toppenlägenhet. Två sovrum, två badrum och kök/allrum. Två små balkonger.

Karin och jag går och handlar på Coop och Bengt och Benka packar ur bilen. Vi fixar middag i lägenheten, pasta med salsiccia och grönsallad och ett vin-lokale för 3,5 euro. Vi smaksätter med vinäger som vi köpt från gården. Smakar finfint.

Vi bor på sjätte våningen, men det finns hiss!!
Superfint boende igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *