5 oktober 2018

Fredag

Det var längesen vi besökte en vingård, så det tänker vi göra idag. Men först ett stopp i Alba där Åke och Elisabeth letar goda ostar att köpa med sig hem. Dom hittar en liten butik där dom får provsmaka två olika sorters pecorino, dom tar en bit av varje. Här i Italien har de flesta ostaffärer möjlighet att vacumförpacka ostarna, det är ju bra så slipper man lukt i resväskan.

Vi tar en fika också, på en mysig servering på torget. Det är lite svalt idag, bara runt 15 grader, men solen värmer skönt.Gofika i Alba.

När vi tittat klart på Alba är vi sugna på lunch. Bengt googlar på vingårdar som ligger i närheten och hittar en där man också serverar lunch. Gården ligger bara en knapp halvtimmes färd från Alba.

När vi ska gå in på restaurangen ser vi att dom har en Michelinstjärna så vi funderar en stund om vi ska äta här eller åka vidare. Meeeen, ingen av oss har ätit på en Michelinkrog tidigare, så vi tycker att det ska bli kul.

Vi blir visade ett bord ute i den fina trädgården och får in menyn. Servitrisen förklarar att vi endera kan välja enskilda rätter eller ta en av de tre avsmakningsmenyerna som finns. Men varför finns det inga priser på rätterna i menyerna? Hur ska vi då våga beställa? Det är lugnt, det är bara Elisabeth och jag som fått menyer utan pris…. såklart vi är ju damer och ska väl bjudas på lunch!Svårt val.

Vi bestämmer oss för att prova avsmakningsmenyn ’Typiska rätter från Piemonte’. Till det beställer vi en flaska Barolo att dela på.

Detta blir verkligen en upplevelse i smaker! Så himla gott allting är.

  1. Tre olika bröd. Ett litet runt grönt bröd som innehåller pesto och ska doppas i olja. Ett lite större mörkt runt bröd med knaprig skorpa och så focaccaia.
    – supergott

    Tre supergoda bröd.
  2. Kökets överraskning. En gudomlig soppa gjord på zuccini med små fiskbitar stekta i olja. Ovanpå ligger citronzest.

    Soppa.
  3. Råbiff med råa grönsaker och tryffelsås, mumsigt.

    Råbiff.
  4. Grillad ål med auberginer och salt plommonpuré. Så läckert.

    Grillad ål.
  5. Revben med rostad majs och sås på dess fond. Jättegott.

    Revbensspjäll.
  6. Pasta med svart tryffel och mjuk rund hasselnöt. En av mina favoriter, men nu är jag så mätt så jag blir tvungen att ge bort lite till Bengt. Servitören ser, men tittar bort (man kanske inte byter tallrikar på en Michelinkrog när man inte orkar äta upp, hahaha men isåfall är det ingen regel vi känner till).

    Tryffelpasta.
  7. Lamm med lök och lokala svampar. Å såå gott. Bengt fick en del av mej här också. Men… till detta fick vi in varsin liten, liten kastrull med stekta eller friterade inälvor från lammet. Usch, Elisabeth och jag smakade inte detta. Bengt tog en bit av levern och Åke provade nåt mer jox också. Inte gott!!

    Lamm.
  8. För-efterrätt – Mintglass med chokladtryffel. Såå gott.

    För-efterrätt.
  9. Dolci – här får vi välja en efterrätt från menyn. Bengt och Åke tar chokladfondant med vaniljsås och hallon. Elisabeth och jag tar vaniljglass med hasselnötsgrej och vilda örter. Oj så gott – men det hängde med ett litet mini pelargonblad som inte smakade så bra.
    Chokladfondant.

    Vaniljglass med hasselnöt.
  10. Efter-efterrätt- en Yoghurtbubbla som skulle ätas hel och pressas sönder mot gommen så den sprack och fyllningen rann ut på tungan. Spännande…

    Yoghurtbubbla.
  11. Småkakor – tre småkakor till kaffet, en hasselnöt med nötkräm, en chokladform med persikomos och en grillad marshmallow.
    Espresso med tillbehör.

    Allt smakade så fantastiskt gott och serverades så fint! Men smakar det så kostar det, dyyyyyrt, det dyraste jag någonsin ätit!! Men vilken upplevelse, så artiga fina servitörer i en härlig miljö, vi tyckte det var värt pengarna.



    Vi tar en sväng in till deras vinförsäljning också, det var ju lite därför vi åkte till en vingård, för att köpa med några flaskor hem. Det finns en hel del att välja på. Vi köper fyra Nebbiolo och två Barbera, hälften till Å o E.

    Vingården heter Tenuta Carretta.

    Sen åker vi vidare till ytterligare en vingård. Vi åker genom Barbaresco där det är så otroligt vackert.

    Böljande vinlandskap.

    Skörden är i full gång. Det är många som är ute i fälten och plockar vindruvor (för hand).

Vi stannar vid vingården Massimo Rivetti som enligt google ska vara öppen drygt en halvtimme till. Men det verkar dött, inga människor syns till, bara några hundra som skäller som tokar. Men precis när vi är på väg tillbaka till bilen ser vi en man som vinkar på oss. Det visar sig att hela gänget jobbar med att sortera vindruvor bakom gården. Det är ett himla liv på maskinerna så det är inte konstigt att dom inte hörde att vi kom. Tur att hundarna förde ett sånt liv. Det är fem personer som manuellt sorterar alla druvor. Gården har övergått från att producera vin ’för lokalbefolkningen’ till att göra kvalitetsvin, så det är jättenoga att bara de bästa vindruvorna används.

Sortering.

Vi får prata med en av sönerna i familjen, han är den femte generationen som jobbar på gården. De säljer även vin till Sverige, till en importör i Nacka och funderar på att försöka slå sig in på Systembolaget också.

Egentligen har dom ingen vinprovning här ute på gården, men killen tar spontant fram några glas och vi får prova två olika viner. Det blir inköp här också, både Barbera och Nebbiolo. Jag hoppar över provsmakningen denna gång, någon ska ju köra hem också.

Det har hunnit bli mörkt innan vi är tillbaka till Pegli. Åke och Elisabeth hoppar av vid affären och handlar lite kvällsmat. Vi behöver inte så mycket ikväll, efter den stadiga lunchen. Sen blir det hem och packa, detta är sista dagen i Pegli. Imorgon åker Elisabeth och Åke hem till Norrland och vi åker vidare till ett nytt boende.

En kommentar till “5 oktober 2018”

  1. Lunchen var verkligen en häftig upplevelse på flera plan. Vi bjöds på en fantastisk utsikt samtidigt som vi åt oss igenom alla dessa rätter, oförglömlig dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *