26 september 2018

Onsdag

Oj vad tiden går snabbt, nu har vi varit borta i tre veckor.

Det är kallt idag också, bara 12 grader på morgonen så det blir frukost inomhus.

Till lunch gör Bengt en jättegod risotto med torkad svamp, vitt vin och riven pecorino. Nu är det 20 grader varmt och soligt så vi sitter ute igen.

Lunch i solen med ett glas iskallt vitt vin.

Alltså – utsikten från matplatsen är svårslagen! Jag funderar på att göra en jätteförstoring och hänga i köksfönstret på Örnvägen. Vi har ju inte världens trevligaste utsikt där, särskilt inte nu då grannen köpt en stor husbil, grrrrr.

Sent på eftermiddagen åker vi till ett Grappamuseum som vi passerat ett par gånger då det varit stängt. Dom har öppet mellan tre och sex alla eftermiddagar står det på dörren. Vi är där vid halv fem. Det verkar helt dött, men vi hittar en ringklocka och efter en stund kommer en kille och öppnar. Han frågar om vi vill prova grappa eller se museet. Gärna både och svarar vi, hmmmm han kollar på klockan ett par gånger men så säger han ok.

Vi får gå runt i lokalerna och han förklarar hur tillverkningen går till. Hans engelska är rätt så svår att förstå, men vi fattar ungefär hur det går till. Det är ett familjeföretag som sköter all tillverkning från destillering till buteljering. Det görs inte i någon stor mängd, men med hög kvalitet. Grappan görs på restprodukter från vintillverkningen på omkringliggande vingårdar och faten som grappan lagras på kommer också från trakten.

Tunnorna lagras i allt från sju till tjugo år. De ligger i stora förråd där dörrarna är plomberade av den statliga kontrollmyndigheten. När dom vill ta ut en tunna måste dom kontakta myndigheten som kommer dit och bryter plomberingen och väntar medan de gör vad dom ska och sätter sedan dit en ny plombering. Bengt fotar genom det gallerförsedda fönstret.

En några veckor gammal kattunge följer oss hela tiden, så himla söt.

Efter rundvandringen provar Bengt några olika sorter. Jag hoppar över eftersom jag inte alls gillar grappa. När killen hör att vi är från Sverige hämtar han en bok av författaren Ove Boudin. Ove importerar Grappa till Sverige, bla från den här gården.

Det är mycket fina lokaler.

Butiken.

Bengt köper en flaska som är gjord på Nebbiolo da Barolo och lagrad i nio år.Det blir en flaska att ta med hem.

På kvällen ser vi äntligen toppen av Mont Blanc, det är första gången det är så klart att den syns. Det är häftigt, men svårt att fånga på ett foto.

Toppen i bakgrunden är Mont Blanc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *