Idag har vi inget på programmet. Det är soligt och varmt igen. Vi har ända sedan vi kom hit sagt att vi ska sticka ner till affären på morgonen och köpa nybakat bröd till frukost, men det har inte blivit av. Idag gör jag det, dom har flera sorter att välja mellan och allt är rykande färskt.
På eftermiddagen kommer Rosaria över och undrar om vi vill hänga med på en visning av den gamla kyrkan i byn. Hon ska visa den för en flicka som studerar konst på universitetet i Rom. Det vill vi ju gärna.
Först får vi gå ner i två väldigt gamla vinkällare som ligger under bostadshusen. Förr hade varje familj sin egen vinkällare, där nere var det perfekt temperatur och luftfuktighet hela året. Det är unikt att dessa källare finns bevarade och det är bla på grund av det som detta område är med på Unescos världsarvslista. Det är väldigt fint ordnat med hyllor och fack för vinflaskorna.



Sen går vi upp till kyrkan.

Rosaria berättar så mycket om historien kring kyrkan och gamla sägner och myter. Det är väldigt intressant att lyssna på, men det är svårt att komma ihåg allt. Aleramo, den förste markisen av Monferrato, som levde på 900-talet är begravd här. Mosaiken över graven ska vara från den tiden. Enligt legenden om Aleramo var han föräldralös och arbetade för kejsaren. Han blev förälskad i kejsarens dotter och efter många om och men fick dom gifta sig. Han utsågs till markis av Monferrato. Storleken på territoriet Monferrato blev det område som Aleramo kunde rida genom under tre dagar och tre nätter. Namnet Monferrato kommer av att Aleramo använde en tegelsten (mon) som hammare för att sko (ferrato) hästen.


Som i många andra kyrkor här i Italien finns det fler än ett altare. Förutom altaret längst fram i kyrkan är det altare på långsidorna. Rosaria berättar att dessa altare användes vid speciella tillfällen. Till exempel användes ett altare för ’den goda döden’. Förr i tiden kostade det 3 lire att begrava en kvinna och 4 lire att begrava en man. Rosaria brukar säga att det inte berodde på att kvinnan var mindre värd, utan på att kvinnan hade en mindre kropp :-).

Ett annat altare användes vid en ceremoni för att återuppta kvinnor i församlingen igen, efter att de fött barn. Det behövdes renas efter barnafödandet.
Bakom altaret finns en utgång till en fin och välskött trädgård. Det kommer en trädgårdsmästare och sköter den två gånger i veckan.


Kyrkan har åtta altarfönster, vilket är väldigt ovanligt.

Det finns en massa andra rum sammanbyggda med kyrkan. Vi får kika in i dessa också.


Kyrkan ligger på den högsta punkten i byn och det är inte lätt att ta sig dit om man inte har pigga ben. Därför finns ytterligare en kyrka som ligger nere vid torget. Det är där de flesta mässorna hålls för att alla gamlingar lätt ska kunna ta sig till kyrkan. Kyrkan är låst, men Rosaria ropar något till några gubbar som sitter och snackar på en soffa invid posten och vips kommer en av dem och låser upp så att vi får titta in i den kyrkan också.

När vi kollat klart vill Rosaria visa oss ännu en väldigt vacker plats i byn. Vi hoppar in i hennes bil och hon kör oss till utkanten av byn, till Tenuta Santa Caterina, som är en vingård med Bed & breakfast.


Det är ett väldigt vackert ställe, men vi tycker nog att det är lika vackert där vi bor. Tjejjen som visar oss runt berättar att de ska ha en vinprovning senare på eftermiddagen och vi är välkomna om vi vill, och det vill vi ju :-).
Vi samlas utanför vinkällaren klockan 17 och får redan på lite om vingården. Den nuvarande ägaren köpte vingården år 2000. Innan dess hade den varit övergiven i många år. Vi är totalt tio personer. Sex personer bor på detta B&B. Fyra personer är från USA, så är det vi från Sverige och fyra italienare. Guiden talar engelska under hela visningen.

Sen får vi gå ner i vinkällaren som ligger 17 meter under mark. Vinet lagras i tunnor från Frankrike.


Alla vindruvor är nu skördade. I år har det varit så varmt och torrt så att skörden började redan första veckan i augusti vilket är tre veckor tidigare än normalt. Vi får kika på deras privata vinsamling, det är hur många flaskor som helst. Varje flaska är inlindad i plast, denna plast byts vart annat år. Plasten är till för att skydda etiketterna så de inte ska förstöras av fukten i källaren.



Innan vi går upp ifrån källaren är det en tjej som frågar om hon får sjunga lite för att kolla akustiken. Oj…. vilken röst, hon är operasångerska, det låter fantastiskt bra.
Så var det dags för själva vinprovningen. Vi får prova fem olika viner, fyra röda och ett vitt. Till det får vi en tallrik med lite salami och några ostbitar. Några av vinerna smakar väldigt bra, så vi köper med oss några flaskor (igen).

Oj, oj, vad ni får vara med om. Klart ni inte vill åka därifrån☺